Neuromusculair Therapeut Doede van der Bij

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat.

Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Het ontstaan van triggerpoints Hoe ontstaan triggerpoints precies?
Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale russtand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken (zie A). Wanneer een overbelaste spier door een microscoop wordt bekeken, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied (zie B).Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning (zie C). Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

Het uitstralingsgebied
Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

De 5 verschillende stadia van triggerpoints

Stadium 1. U vindt een klein kabeltje/snaartje in uw spier. Wat moet u doen?

Een snaartje in uw spier is zeker geen reden tot paniek. Zie het als een signaal van de spier die aangeeft dat u soms wat te veel of te weinig van de spier vraagt. We kunnen u adviseren gezond te eten, aanhoudende stress te voorkomen, verantwoord te bewegen en niet te lang achter elkaar te zitten.

Stadium 2. U ervaart stijfheid in delen van uw lichaam. Wat moet u doen?

Heeft u een Triggerpoint in stadium 2, dan is dat zeker geen reden tot paniek. Uw lichaam is waarschijnlijk wel minder soepel dan het zou kunnen zijn.  We kunnen u adviseren gezond te eten, aanhoudende stress te voorkomen, wat vaker de fiets te nemen of een stuk te gaan wandelen.

Stadium 3. U ervaart algemene stijfheid in uw lichaam. Wat moet u doen?

Heeft u een Triggerpoint in stadium 3, dan is het verstandig preventieve maatregelen te gaan treffen.  Uw zou wellicht meer aandacht aan uw lichaam mogen besteden, door bijvoorbeeld meer te variëren in activiteiten. Zorg dat u regelmatig even uit uw stoel komt om uw houding te veranderen en neem meer tijd voor uzelf om te ontspannen.

Stadium 4. U ervaart regelmatig pijn. Wat moet u doen?

Heeft u een Triggerpoint in stadium 4, dan is het verstandig maatregelen te gaan treffen. Uw zou wel wat meer aandacht aan uw lichaam mogen besteden. We adviseren u eens langs te gaan bij een therapeut die u gericht advies kan geven voor uw situatie. Mogelijk brengen een aantal behandelingen u weer uit de gevarenzone. Ook voor u gelden de volgende adviezen: varieer in activiteiten; kom regelmatig uit uw stoel; neem meer tijd voor uzelf om te ontspannen.

Stadium 5. U heeft constante pijn die uw leven beïnvloed

Een Actief Triggerpoint stadium 5 geeft constante/chronische pijn/last. Deze kan worden geprovoceerd door druk en is dan herkenbaar vanuit het dagelijkse leven.

Triggerpoint therapie of dry needling

Waar richt een behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid / stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Deze methode is een onderdeel van een sessie triggerpointtherapie en wordt klachtgericht vergoedt door vele zorgverzekeraars indien u aanvullend verzekerd bent.

Wat moet u doen?

U bent waarschijnlijk al minstens een keer bij uw huisarts geweest. Wellicht bent u zelfs al eens doorverwezen naar een specialist en heeft deze een diagnose kunnen stellen.  Het is aannemelijk dat er meerdere Triggerpoints betrokken zijn bij uw pijnklachten. Uw pijnklachten kunnen worden veroorzaakt door het Myofaciaal Pijnsyndroom.

In dit stadium is het wellicht een idee eens een Neuromusculair Therapeut te bezoeken.

Contact

Neuromusculair therapeut
Doede van der Bij
Koemaad 2
8431TM Oosterwolde

doedevanderbij@gmail.com

06-29269533

K.v.K. 01118860

BTW nummer 001432610B01

Intakeformulier

Na het maken van de eerste afspraak krijgt u via de mail een intakelijst en een behandelovereenkomst die u kunt invullen. Na het invullen klikt u op verzenden en de gegevens zijn verstuurd naar mijn Praktijk.

Algemene voorwaarden behandelovereenkomst en AVG

Openingstijden

Maandag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Dinsdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Woensdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Donderdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Vrijdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Zaterdag/Zondag
Praktijk gesloten

Bedrijfsmassage

Voor meer informatie over bedrijfsmassage zie www.bedrijfsmasseur.nl! Deze website geeft u meer informatie over stoelmassage op locatie, beurzen en evenementen.