Neuromusculair Therapeut Doede van der Bij

4 juni ben ik geslaagd voor mijn triggerpointtherapie examen.

Hierdoor mag ik mij nu neuromusculair behandelaar noemen en wordt deze therapie vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Omschrijving

De module Triggerpointtherapeut gaat dieper in op de stof dan die in de module Triggerpointspecialist is behandeld.

Tijdens deze module staat dry needling centraal. Dry needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van een speciale gesteriliseerde fijne naald (zonder medicatie) in het triggerpoint met als doel het wegnemen of verlichten van pijn.
Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort ‘kramp’gevoel. Daarna ontspant de spier zich vaak direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Door het inbrengen van de dry needle treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant. Het optreden van deze spiercontractie (”local twich response”) blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel.

Dry needling is geen acupunctuur en heeft ook geen energetische kader. Er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprikpunten te bepalen.

Inhoud

  • Verdieping en verbreding van de lesstof (ruim 80 spieren).
  • Klachten in een ruimer kader te plaatsen: wat kan de oorzaak zijn van een klacht? Is het een neuromusculaire klacht, speelt het segmentale gedeelte een rol of is de klacht misschien van arthrogene oorsprong?
  • Verder is er ruime aandacht voor de techniek van dry needling en differentiaal diagnostiek in relatie tot de Triggerpointtherapie.

 

 

Tijdens deze dag werd de benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om sporters/cliënten  met instabiliteitsklachten van enkel en/of knie op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen.

Achtergrondinformatie ten aanzien van  neurofysiologie en stabiliteitstraining werden besproken waarbij de aangrijpingspunten voor de massagetherapeut duidelijk uiteengezet zijn.

Daarnaast werd er veel praktisch geoefend in de vorm van oefenprincipes met concrete voorbeelden/casuïstiek.

Na deze dag is de  kennis van de invloed van trauma, immobilisatie en vermoeidheid  op functionele stabiliteit aanwezig

 

24- 11-2012 een middag les gehad van Paula Kobiashi over reumaproblemen en daarbij een aantal extra shiatsu punten voor verlichting van de pijn. Reuma kun je niet genezen door shiatsu maar als je een betere balans kunt creëren geeft dit vaak al minder ontsteking verschijnselen  waardoor men minder pijn ervaart.

6 oktober studiedag schouderklachten zowel theorie als praktijk door de sportfysiotherapeut Erik Kienhuis die werkzaam is bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Er was allereerst aandacht voor opfrissen en uitbouwen van de anatomische kennis van de schouder. Daarnaast werd op deze dag veel aandacht besteed aan het onderzoeken van de schouder en de meest zinvolle testen gebaseerd op de  nieuwste inzichten/evidentie.

Natuurlijk was er hierna veel aandacht voor behandeling en/of advies.

De belangrijkste aandoeningen die werden besproken zijn:

*  Schouderpijn als gevolg van impingement

*  Schouderpijn als gevolg van instabiliteit van de schouder

*  Schouderpijn als gevolg van een “Frozen shoulder

*  Schouderpijn als gevolg van peesletsels

 

 

 

In 2012 de opleiding afgerond voor medisch shiatsutherapeut.

3-jarige opleiding tot Medisch Shiatsu-therapeut

Deze opleiding bestaat uit de volgende modules:

• Shiatsu-masseur
• Medische basiskennis
• Anamnese en praktijkvoering
• Meridiaanleer
• 4 specialisaties
• Praktijkervaring

Medische Basiskennis

Anamnese en praktijkvoering

Meridiaanleer

Meridianen zijn de energiebanen die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst door het lichaam lopen. De behandelingen die geleerd worden in de module specialisaties verlopen via dit meridiaanstelsel.

Aan de module Meridiaanleer kan alleen deelgenomen worden als men de Namikoshi Shiatsu basis heeft en de Medisch Basiskennis heeft voltooid.

Specialisaties

Binnen de vervolgopleiding tot Medisch Shiatsu-Therapeut kan de cursist zelf 4 specialisaties kiezen. Aan deze specialisaties kan alleen deelgenomen worden als de men de Meriadaanleer bij de Academy heeft gevolgd.

 

Deze specialisaties worden uitsluitend door de aan de ESAcademy verbonden docenten gegeven. Hieronder volgt een overzicht van de specialisaties:

• Shiatsu en Arthrose/Arthritis
• Shiatsu en Lage Rugpijn
• Shiatsu en Rheuma
• Shiatsu en Bekkeninstabiliteit
• Jin Shin Do
• Allergie

Contact

Massagetherapie
Doede van der Bij
Koemaad 2
8431TM Oosterwolde

06-29269533
info@doedevanderbij.nl

Intakeformulier Praktijk

Indien mogelijk graag de behandelovereenkomst lezen en invullen en meenemen naar uw eerste afspraak. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u gerust contact met mij opnemen.

Tarieven

Ga naar de tarieven voor het meest recente prijsoverzicht.

Bedrijfsmassage

Voor meer informatie over
bedrijfsmassage zie
www.bedrijfsmasseur.nl!

Deze website geeft u meer
informatie over stoelmassage
op locatie, beurzen en
evenementen.

Openingstijden

Maandag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Dinsdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Woensdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Donderdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Vrijdag
08:00 uur t/m 18:00 uur
Zaterdag/Zondag
Praktijk gesloten

Behandeling avonduren
mogelijk in overleg:

19:00 uur t/m 21:45 uur